Global Consciousness Project

Wat als er zoiets bestaat als een collectief menselijk bewustzijn. Hoe toon je zoiets aan? Hoe maak je dat tastbaar, zichtbaar en inzichtelijk? Met andere woorden: hoe meet je het? Met die vraag als startpunt begon Roger Nelson eind jaren ’90 het Global Consciousness Project.

Daarvoor werkte hij voor het Princeton Engineering Anamolies Research laboratorium (PEAR), waar al sinds de jaren ’70 gebruik werd gemaakt van door dat laboratorium ontwikkelde Random Event Generators (REGs). Deze door PEAR ontwikkelde apparaten maken enkele honderden keren per seconde een keuze tussen 1 en 0. Ze doen dit op basis van quantumruis, ofwel white noise. Je kent dat van de sneeuw op (inmiddels ouderwets wordende) beeldbuizen. Dit zou een min of meer gelijkmatige verdeling van nullen en enen op moeten leveren.

Het PEAR laboratorium op Princeton heeft echter tijdens bijna dertig jaar onderzoek aangetoond dat wat theoretisch puur random zou horen te zijn, is te beïnvloeden met intentie. Het blijkt dat het menselijk bewustzijn een invloed heeft die verder rijkt dan de binnenkant van de schedel. PEAR (Princeton Engineering Anamolies Research) heeft baanbrekend werk gedaan, door met rigoreus wetenschappelijke onderzoeksmethoden de veronderstelde objectieve basis van de menselijke waarneming te ontkrachten. Wil je hier meer over lezen, begin dan hier: http://www.princeton.edu/~pear/

Het Global Consciousness Project heeft dus een aantal van die REGs over de wereld verspreid in een poging het collectief menselijk bewustzijn te leren kennen. Het is een fascinerend project, met soms spectaculaire resultaten. Wat te denken van de grafiek van 9/11:

9/11 grafiek Global Consciousness Project

De kruisjes op de x-as geven het tijdstip van de gebeurtenissen aan.

Hoewel geen enkele op zich staande gebeurtenis in de data van het GCP bewijs vormt voor wat dan ook, is bovenstaande grafiek zeker opvallend. Op de website van het GCP kun je een schat aan informatie vinden, met soms zeer merkwaardige fenomenen. Ik kan iedereen die geïnteresseerd is aanraden eens rond te neuzen op de zeer uitgebreide en verrassende website van het GCP.

Een heel leuke feature is de GPC-dot: een real-time weergave van de gecombineerde resultaten van alle REGs die op het netwerk zijn aangesloten. Je kunt die hier vinden: GPC-dot. Ik bekijk deze grafiek regelmatig, zeker als er iets heftigs gebeurd ergens op de wereld. Een koersval, een aardbeving, de WK-finale enz. Een soort emotionele hartslagmeter van de mensheid. Of misschien hebben de dieren ook invloed? We weten het niet. Na al die jaren onderzoek is dat in elk geval duidelijk geworden: wat er ook aan de hand is, we begrijpen er nog heel weinig van. Ik vind het fascinerend en hoop met dit bericht weer een aantal mensen in aanraking te brengen met dit prachtige project, dat ons kan wijzen op de eenheid die wij als mensheid op de Aarde vormen. En daarmee op de verantwoordelijkheid die wij met zijn allen dragen.

Tot slot nog een nieuwsreportage van enkele jaren geleden met een heldere uitleg van het project:

Advertenties

One thought on “Global Consciousness Project

  1. Pingback: Twitter en de Geboorte van de Noösfeer « De 8 van Benkoelen

Nou?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s