#OccupyAmsterdam: een eerste impressie

Even een korte impressie van de eerste uren van #OccupyBeursplein (of #OccupyAmsterdam, zo je wilt):

De sfeer is optimistisch (het zonnetje kan daar aan meehelpen) en er wordt harder geklapt voor mensen met een blijde boodschap dan voor de sprekers die vooral wijzen naar de banken, speculanten en overheden (“de 1%”). Daarnaast zijn er vele bewegingen, clubjes en individuen met hun eigen stokpaardjes aanwezig, die eerder hoop dan woede lijken te delen, hoewel ze het zelf misschien nog niet zo zien. Er is namelijk nog wel een overheersend wij/zij denken. Dat wij/zij denken is (helaas) ingebakken in de slogan van de #Occupy beweging: “We are the 99 %”.

Dit vind ik wel hoopvol: er is een wij/zij denken dat eigenlijk niet meer wordt gesteund door de harten van de mensen die daar nu zijn (zo heb ik dat gevoeld toen ik tussen de mensen liep). Het is alleen de traditie van demonstreren en protesteren die hier nog doorwerkt. Een traditie die vooral voorkomt uit woede en onvrede, uit de overtuiging dat sommigen het verpesten voor velen. Maar ergens weten veel mensen al dat elke oplossing deel is van het probleem en in hun harten groeit het besef van onvermijdelijke transformatie en de keuze die ieder voor zich hierin kan maken.

Ik kwam op het Beursplein mijn oude filosofiedocent tegen, een man die in de jaren ’60 en ’70 deel uitmaakte van de sociale omwenteling die toen heeft plaatsgevonden en het eerste wat hij mij zei was dat hij lang heeft moeten wachten om die sfeer, die energie die hij toen voelde weer te kunnen ervaren. Hij was blij. Later in ons gesprek maakte hij een mooi en belangrijk punt: die 1% waartegen zo geageerd wordt, die bestaat ook uit mensen als jij en ik en ook onder hen is twijfel en angst en onvrijheid. Ook zij zitten gevangen in het systeem, net als de 99%.

Mijn intentie voor mijn bijdrage aan de #Occupy beweging is dan ook compassie te genereren voor de 100%. De transformatie naar een sociaal-maatschappelijk duurzame samenleving kan alleen plaatsvinden als 100% van de mensen erdoor wordt omarmd. 99% is simpelweg niet genoeg. Het is alles of niets. Dit vergt niet in de laatste plaats compassie voor jezelf, aangezien iedereen eerst moet inzien dat ze zelf net zo goed verantwoordelijkheid hebben voor de situatie zoals die nu is. Dat is niet te rijmen met een slachtofferrol, een heldenrol, een rebellenrol of welke rol dan ook. Het is enkel te rijmen met het besef van eenheid. Jij bent mij in een andere tijd. Wij zijn allen één.

Zoals ik al zei had ik het gevoel toen ik daar net was, dat dat besef al aanwezig is in de harten van de mensen. Er zitten hier en daar nog overtuigingen dwars, als cognitieve beren op de weg van compassie. De één houdt vast aan de juistheid van het socialisme, de ander is overtuigd van Jezus als de enige weg naar vrede, weer een ander denkt dat geld de boosdoener is en afgeschaft dient te worden. En ik ben ervan overtuigd dat compassie de enige weg is, maar begin nu te zien dat woede als creatieve energie ingezet kan worden en zo wel degelijk zijn functie heeft.

Ik denk dat het erg behulpzaam is dat al die verschillende individuen, met al hun individueel gedragen overtuigingen elkaar nu op basis van gelijkheid ontmoeten, zodat het ze makkelijker wordt gemaakt hun eigen overtuigingen te relativeren. Dit is een voorwaarde voor groeiende compassie, die de ruimte moet krijgen zich te ontwikkelen in ieder van ons.

Het zijn zo wat losse gedachten, ik wilde gewoon beginnen met delen van mijn ervaringen. Laat vooral weten of ik iets over het hoofd zie. Nu ik dit schrijf, om 15:00 uur, begint een kwartier van onafgebroken klappen op elk van de bezette pleinen in Nederland (Europa?). Ik klap mee, voor compassie en creatieve woede.

Advertenties

3 thoughts on “#OccupyAmsterdam: een eerste impressie

Nou?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s