Twitter en de Geboorte van de Noösfeer

Tweeten wij onszelf telepathisch?

Is Twitter een betekenisloos medium, alleen bruikbaar als afleiding, als middel om onwetend te blijven en toch het gevoel te hebben dat je ergens deel van uitmaakt? Of is het een wonderbaarlijk stuk gereedschap voor het smeden van een nieuwe wereld, waarin mensen op basis van gelijkwaardigheid contacten aangaan en informatie uitwisselen? Of is het dat allebei? Geen van beide? Wel en niet tegelijk? En tegelijkertijd ook niet?

Wat de f*ck moeten we met social media?

Begrijp jij het, begrijp ik het.

Om iets meer van de rol van Twitter (en andere social media) in onze wereld te begrijpen, stel ik voor te kijken vanuit het perspectief van de noösfeer. Dan blijkt al snel dat Twitter niet leeg en betekenisloos is, vluchtig misschien wel, maar wat is dat niet?

Natuurlijk zijn er mensen die hun ijdelheid (in de Predikeriaanse zin) live-streamen voor eenieder die zich dat wil laten welgevallen. Dit kan zijn in de vorm van nutteloze, maar gezellig bedoelde ik-ga-zo-soep-maken-en-dan-lekker-#madmen-kijken-met-mijn-lief-op-de-bank-#twexit-tweets. Of in de vorm van schaamteloos tot in het oneindige herhaalde promotie van een uit andere eBoeken samengesteld eBoek waar werkelijk niets nieuws in staat. En ga zo maar door.

Daarnaast zijn er de tweets die waardevolle content delen. Een goed zelfgeschreven blogartikel bijvoorbeeld, ;). Of een interview met een wetenschapper die iets baanbrekends heeft ontdekt. Of een inspirerend stukje muziek. Enzovoorts.  Veel Tweeps bewegen vrijelijk tussen de verschillende uitersten: van triviaal tot diepzinnig, van ijdel tot genereus, van cynisch tot liefdevol.

Hoe dan Twitter te duiden, als het zo verschillend wordt toegepast?

noosfeerDaarvoor, zoals gezegd, kijken we nu naar de Noösfeer uit de titel. Voor wie dit een nieuwe term is, eerst een ultrakorte uiteenzetting: de noösfeer is een benaming voor het collectieve veld (de sfeer) van menselijke gedachten, of het menselijk bewustzijn. Vergelijkbaar zijn de geosfeer (het veld van het anorganisch materiaal, de elementen) en de veel bekendere biosfeer (het veld van het organische, levende materiaal). Voor meer achtergrond en geschiedenis, check Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Noosphere. (Een Nederlandse ingang is er nog niet. Voelt iemand zich geroepen?)

Evolutie van het bewuwstzijn

Evolutie als groeiend bewustzijn

Nu zie ik de noösfeer niet als iets dat er al duizenden jaren is, min of meer onveranderd. Ik zie het als een nieuwe ontwikkeling die het gevolg is van een evoluerend bewustzijn. Eerst was er ook geen biosfeer, die is voortgekomen uit de geosfeer: elementen gingen steeds complexere verbanden aan, waardoor uiteindelijk verbindingen ontstonden die wij nu organisch noemen. De volgende sfeer groeit dus uit én op de vorige sfeer. De noösfeer vloeit voort uit een steeds complexer wordende biosfeer, die een reflectie is van een steeds complexer bewustzijn.

Enkele honderden jaren geleden was deze noösfeer nog nauwelijks aanwezig, misschien als een embryo. Langzaam heeft ze zich gedurende een lange incubatietijd ontwikkeld. Langzaam, maar steeds sneller. Zoals een baby in de buik de laatste weken het hardst groeit, zo is het ook met de noösfeer op dit moment, vak voor de geboorte, vlak voor haar ter wereld komen. Zij staat namelijk op het punt door te breken vanuit ons onbewuste naar ons bewuste, wat je als een geboorte zou kunnen zien. Vrij plotseling zal het idee niet alleen breed geaccepteerd worden, we zullen er ook mee leren omgaan, het gaan erkennen en herkennen als uiting van onze onderlinge verbondenheid. We zullen het kunnen meten. Dat gebeurt nu al (onwennig en gebrekkig, maar met duidelijke resultaten) door het Global Consciousness Project, waar ik eerder een artikeltje over schreef op dit blog.

Twitter is een medium dat is voortgekomen uit onze technologische ontwikkeling. Daarmee is Twitter van zichzelf niet in staat het technologische domein te overstijgen: het behoort ertoe. Wel kan het ons bewuster maken van de dynamiek van het menselijk denken, van onze onderlinge verbondenheid en zo als katalysator werken. Als een weeënopwekker voor de barende biosfeer, om in de metafoor te blijven.

Door bewust te kiezen wie je volgt, creëer je op Twitter een persoonlijke sfeer, iets waar de Duitse cultuurfilosoof Peter Sloterdijk in zijn meesterwerk Sferen onnavolgbaar over schreef. (Lees!) Deze persoonlijke Twittersfeer maakt deel uit van de collectieve Twittersfeer, of liever: van vele Twittersferen. Afhankelijk van het perspectief dat je kiest, kun je een regionale Twittersfeer zien, een Twittersfeer van een beroep, van een interesse, van een dag, of week, enzovoort.

Coherentie wint van incoherentieAangezien coherentie het altijd wint van chaos, en positieve gedachten coherentere hersengolven voortbrengen dan negatieve, zal een Twittersfeer dus invloedrijker zijn naarmate jouw intenties en gebruikte woorden en gedachten positiever zijn. Daarmee is het meteen duidelijk dat de geboorte van de noösfeer wel een positieve gebeurtenis moet zijn, omdat de vereiste complexiteit alleen in symbiose, dus in coherentie bereikt kan worden. In alle hectiek van de waan van de dag vind ik dat een rustgevende en hoopvolle gedachte. En die zijn belangrijk, zoals we net hebben gezien!

Dus als je Tweet, Tweet dan veel, met passie, plezier en positiviteit! En wie weet hebben we dat hele Twitter straks niet meer nodig, want als de noösfeer eenmaal geboren is, en wij er dus bewust mee om kunnen gaan, misschien is telepathie dan wel helemaal niet zo moeilijk meer…

p.s. Volg me op Twitter! Ik volg je graag terug. (Coherence is a two-way street.) Kijk rechtsboven…en klik!

Volg me op Twitter!

Advertenties

Nou?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s