Alleen met kunst kunnen wij leven

Wat gebeurt er wanneer we niet meer het onmogelijke kunnen verbeelden? Wanneer de fantasie zich laat oplossen in materialistisch-reductionistisch denken? Ontsnapt de fantasie dan? Ontvlucht ze ons om haar heil ergens anders te zoeken, ergens anders in de natuur? Ja. Dat doet ze. Creativiteit is als bloed dat kruipt waar het niet gaan kan. Het is de stuwende kracht achter het leven en wij kunnen beter niet geloven dat we zonder kunnen. Enkel de fantasie kan onze redding zijn.

We staan aan het eind van een cyclus. Op een keerpunt. Een besef van dynamiek, complexiteit en onbeheersbaarheid druppelt steeds sneller onze systemen binnen. Systemen die juist zijn gebouwd op het uitgangspunt van objectieve beheersbaarheid. Het toelaten van het onzekere is onze grootste uitdaging. Het einde van de verzekering, het begin van een nieuwe solidariteit, met elkaar, met de Aarde, de dieren, de ecosystemen, de lucht- en waterstromen, met onze voorouders en de kosmische cycli. We hebben behoefte aan dynamiek. En aan een nieuw paradigma dat uitgaat van dienen en ondersteunen. Een nieuw paradigma dat onbeheersbaarheid omarmt als sleutel voor de evolutie van het leven.

Zo zal kunst, poëzie, het ongrijpbare en niet-quantificeerbare zijn plaats weer krijgen, haar plaats liever. Niet als luxe, niet als hedonistisch genoegen of therapeutisch medium (althans niet alleen), maar vooral en bovenal als sturend principe, als leidraad in maatschappelijke ontwikkeling. Want kunst en poëzie worden beoefend juist om het onverwachte, het ondenkbare, het werkelijk nieuwe en originele een opening te bieden zich toegang te verlenen tot onze levens, onze ontwikkeling, onze sociale en maatschappelijke systemen. Kunst als techniek voor dieper inzicht, intensere verbondenheid en integratie. Integratie van licht en donker, van mannelijk en vrouwelijk, natuur en technologie, links en rechts, hemel en hel, God en de Duivel. Integratie tot integriteit. Daar vindt het enige werkelijke huwelijk plaats. Het huwelijk met het hoogste Zelf.

Advertenties

Nou?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s